Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΤΕΧΝΗ: Ƌ ɴ Ƌ λ o Г ı О: Χατζημάρκος


Μανόλης Χατζημάρκος (1927-2012)


        Διανύουμε την περίοδο των "Παρακλήσεων" της Παναγίας. Ο Μανόλης Χατζημάρκος ειχε αδυναμία στα τροπάρια της "Παράκλησης".  Δεν μου ξεφεύγει από τη μνήμη μου η ψαλτική τέχνη στην απόδοση του μεγαλυναρίου σε αργό χρόνο "Άλαλα τα χείλη των ασεβών..." (*).

        Πολλά μας δίδαξε ο πρωτοψάλτης δάσκαλος. Δεν αναφέρομαι στο πλούσιο βιογραφικό του έργο. Περιορίζομαι  στην προσωπική μου περίπτωση στη Λάρισα το έτος 1957. Υπηρετούσα στην 142 ΣΑΕ (Σμηναρχία Αεροπορικού Ελέγχου) στη Λάρισα. Ζητώ από την διοίκηση της μονάδας ειδική άδεια εξόδου: Να εκκλησιάζομαι τις Κυριακές στον Άγιο Αχίλλειο Λάρισας. 

        Ξεκινούσα χαράματα και ύστερα από πεζοπορία αρκετών χιλιομέτρων, έφτανα στον ναό πριν από τον ψάλτη. Δεν μπορούσα αλλιώς. Είχα μια άλλου είδους "τρέλα". Κολλημένος στο άκουσμα του ψάλτη. Με "τραβούσε" ο Άγιος Αχίλλειος. Λένε ότι το άκουσμα είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

 

        Ο άρχοντας πρωτοψάλτης έβλεπε έναν σμηνίτη να στέκεται πίσω από το δεξιό αναλόγιο περιμένοντας αγωνιωδώς την έναρξη του Όρθρου.  Ο Χατζημάρκος, απορώντας λέει στους βοηθούς: «Αυτός ο αεροπόρος κάτι έχει». Του απαντάνε: «δάσκαλε, αυτός ο αεροπόρος δεν έχει τίποτα. Έρχεται για σένα». 

Ο ψάλτης συγκινείται, με καλεί κοντά του.

Αλησμόνητες στιγμές! ΘΕΙΑ ΤΡΕΛΑ!!!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πού έψαλε; τα περιγράφει ο ίδιος:


Βαρνάβας Τζορτζάτος, μητροπολίτης Κίτρους. Σε κάθε  εκδήλωση ή επίσημο πανηγύρι καλούσε τον Μανόλη Χατζημάρκο. Θυμάμαι π.χ. στην Παντάνασσα Πατρών το 1974, όπου δεσπότης και ψάλτης μοίρασαν στο εκκλησίασμα ένα μυσταγωγικό ψαλτικό ταίριασμα. Μερακλής ο ένας, μερακλής ο άλλος. Η μαγνητοσσκόπηση είχε περαστεί σε "καρούλι".

 

     ---------- 

(*) Μεγαλυνάριο ήχος πλ. δ΄: "Άλαλα τα χείλη των ασεβών, 

των μη προσκυνούντων, την εικόνα σου την σεπτήν,

την ιστορηθείσαν υπό του αποστόλου Λουκά, 

ιερωτάτου, την Οδηγήτριαν". 

---------- 

Πηγή φωτογραφιών: διαδίκτυο

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου