Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (συνοπτικά)


 


                                                               (από το Απολυτίκιο της εορτής)

ΝΑΟΣ:  Εξωκκλήσι με ένα κλίτος. Στα ΝΑ της Κάτω Σκοτίνας. Περνούμε το αναβρικό του Αγγέλη (*) με κατεύθυνση προς το Παντελεημονίτικο. Σε μαγεύει όταν αντικρύζεις την εκκλησούλα  κρυμμένη στα γαβριά.


1. ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Ο Γιώργος Καλαμάρας το 2013 μου εκμυστηρεύεται:

 


"Ο παππούς ο Σντριβάντζ Μιχαήλ μ’ έλιγι ότι ήταν μια μικρή εκκλησούλα κι αυτή έπεσε. Ήταν ζμπαραλιαζμέν΄. Το ’60 πήγα εγώ και την έφκιασα»  (
ιερατεία Ιω. Μπιλιάγκας). Ιγώ έβαλα χρήματα κι δούλιψαν οι Μπλιτσαίοι (εννοεί τους Πινακαίους μαστόρους). Έτσ΄ το ήθιλα. Το ήθιλι η ψυχή μ΄".

 

 

2. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Το 1983 κτίζεται καινούρια, σε νέα θεμέλια. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου. Το καλοκαίρι του 2001 ρωτάω τον μάστορα Χρήστο Τράντα του Θωμά να με πληροφορήσει σχετικά με την εξέλιξη του ναού στη σημερινή μορφή. Ο αείμνηστος Χρήστος (1935-2005) απαντάει:

 

«Πριν ήταν εκκλησούλα μικρή, παρατμέν’. Ικεί που ήταν η παλιά, ικεί έγινι κι η κινούργια. Το ιερό πιο κάτ’. Ιγώ ν’ έχτισα όλ’. Μετακινήθηκι λίγου πιο χαμηλά. Ιγώ ήμαν μάστορας. Λασπιάη είχα ένα πιδί.

 

 

 

Ο αδερφός του Χρήστου Θεοχάρης με πληροφορεί ότι οι εργασίες γίνανε το έτος 1983.

  

Στις Φωτογραφίες τα δυο αδέρφια -μαστόρια): 

Χρήστος (επάνω), Θεοχάρης (κάτω).

 

Γ. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Την εποχή εκείνη (1983) το εκκλησιαστικό συμβούλιο σχηματίστηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος παπά Γιάννης Σκρέτας. Μέλη: Δημήτριος Μαρνέλας, Γεώργιος Γεργολάς, Αστέριος Μάνος, Αναστάσιος Γκριμούρας, Διονύσιος Γερομιχαλός, Διονύσιος Καρκαφίρης.

 ---------- 

 * Τοπωνύμιο: "Αναβρικό τ΄ Αγγέλ΄". Όλοι οι δρόμοι και μονοπάτια του χωριού

 

καταλήγουν  σ΄ αυτή την τοποθεσία για τους προσκυνητές της Αγίας Παρασκευής. Από το Αναβρικό μέχρι την εκκλησία ο δρόμος είναι πλαϊνός. Για να περάσουμε τον λάκκο, προσέχουμε πού πατάμε.


  ΕΙΚΟΝΕΣ


 Στο τέλος (απόλυση) μια φωτογραφία (2010) αναμνηστική. Από αριστερά: Σακελλάρης Αθ., Καλιαμπός Ιω., Στύλος Θωμάς, παπά Μιχάλης Βλέτσης (αείμνηστος), Χριστινόπουλος Αθ. και Καρκαφίρης Δημ.

  

 ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  (βλέπε το επόμενο σχέδιο):

1. Κέντρο του χωριού (Κάτω Σκοτίνα).

2. Οικισμός "Γαβρί".

3. Αναβρικό "τ΄Αγγέλ΄". 

4. Αγία Παρασκευή.

 

 
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου