Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΡΕΣ-ΕΡΕΥΝΑ

Α. ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΡΕΥΝΑ


Πέμπτη της Αναλήψεως και η Σκοτίνα πανηγυρίζει τον "ΧΡΙΣΤΟ" στις "Κότρες". Ευκαιρία να επαινεθεί  μια αξιόλογη προσπάθεια εργασίας που αναφέρεται στο Εξωκκλήσι «Χριστός». Η μελέτη αφορά ομάδα μαθητών του ελληνικού και γερμανικού  τμήματος της σχολής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια σημαντική  και ενδιαφέρουσα έρευνα για την ομώνυμη εκκλησία. Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια «ημερών Projekt" με κύριο θέμα «το μέλλον». Ένα από τα θέματα των Projekttage ήταν: «Η αναστήλωση των βυζαντινών εκκλησιών».

 Απόσπασμα της μελέτης παρατίθεται στη συνέχεια σε φωτοτυπία.

 

                            ΕΡΕΥΝΑ 1992

 

 

Β. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, υπογραμμίζεται στη συνέχεια η σημασία που έχει το "Άνοιγμα" των ναών και, κατεπέκταση, του "Χριστού". 

1. "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ "ΧΡΙΣΤΟΥ".  Ομάδα πιστών χριστιανών αποφασίζουν (ιδιωτικά) να ανοίξουν την εκκλησία για τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Η πράξη αυτή λέγεται "ΑΝΟΙΓΜΑ" και καλούν φίλους και συγγενείς να συμμετάσχουν στην τελετή. Εν προκειμένω το "άνοιγμα" αναφέρεται στον  "Χριστό".

                                                                      

  

 Εκκλησιασμός των πιστών της        Σκοτίνας στο Εξωκκλήσι "Χριστός". Με ευλάβεια παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία. Διακρίνονται οι αγιογραφίες του ναού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Αναλόγιο μετά το "Δι΄ ευχών".

 


 

 

 

 

  Ένα κερί στον Χριστό!

 

2. ΕΙΚΟΝΕΣ:


 

Περιοχή "Κότρες". Η φωτογραφία είναι παρμένη από τη θέση "Μνημόρια" (*). Στο βάθος φαντάζει η κορυφή της Δουργιανής.

 

 

 

 * Η παράδοση για τα "Μνημόρια" λέει, πως οι κάτοικοι του χωριού "Κότρες"  ήρθαν σε ρήξη με τους κατοίκους του χωριού "Αγία Παρασκευή". Η μάχη έγινε ανάμεσα στα δυο χωριά και τα κορμιά τους θάφτηκαν στα "Μνημόργια".


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου