Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Εκκλησίες: Άγιος Βαρνάβας
                                                           Άγιος Βαρνάβας


          Μικρή μονόχωρη εκκλησία που ανήκει στη ΓΕΧΑ (Γονέων Ένωσις «Χριστιανική Αγωγή») Λάρισας. Βρίσκεται στην περιοχή «Γκουντιλιά», νοτιοανατολικά της Κάτω Σκοτίνας. Η «Γκουντιλιά» πιάνει από τη σιδηροδρομική γραμμή και φτάνει μέχρι την παραλιακή ακτή του Γκάρα και Ροδόπουλου. Γύρω της υπάρχουν οι τοποθεσίες: «Φτέρη» (δυτικά), «Μουρταζάτ’κα» (νότια), κοινόχρηστος χώρος (βόρεια) και τα πανύψηλα πλατάνια που η σειρά τους τραβάει ως το Γιαλό (ανατολικά). Τα πλατάνια δίνουν ομορφιά στο τοπίο. Στον παχύ ίσκιο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων ΓΕΧΑ. Η θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής εξυπηρετεί τις δραστηριότητες της Κατασκήνωσης.

Από πληροφορίες κατοίκων της Σκοτίνας η κατασκήνωση λειτούργησε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. Το όνομα του ναού δόθηκε προς τιμήν του τότε μητροπολίτου Κίτρους κ. Βαρνάβα Τζορτζάτου (1918-1985).

----------

Σημειώσεις: 1: Επικοινωνώ τηλεφωνικά (20.5.17) με τον Στέργιο Γερομιχαλό  του Αποστόλου. Πληροφορούμαι ότι η ονομασία της τοποθεσίας Γκουντιλιά οφείλεται σε κάποιον Παντελεημονίτη με επώνυμο Γκουντιλιάς. Ενδεχομένως,  παλιότερα, να είχε εκεί κάποιο κτήμα. Ο Στέργιος ισχυρίζεται ότι η αγοροπωλησία μεταξύ Κοινότητας Σκοτίνας και ΓΕΧΑ Λάρισας έγινε στα χρόνια που ήταν πρόεδρος του χωριού ο Βαγγέλης Γερομιχαλός (1962-64).

          2. Λίγο παραπάνω από την Κατασκήνωση είναι η τοποθεσία «Μουρταζάτ’κα». Αυτά (τα Μουρταζάτ’κα) μας θυμίζουν δυο σπουδαία γεγονότα:

α) τις δικαστικές προστριβές που είχαν οι Σκοτινιώτες με τους Παντελεημονίτες για κτηματικές διαφορές. Αυτό έγινε επί προεδρίας Γιώργου Γεργολά (1955-62).

β) τον πατριάρχη Καλλίνικο, ο οποίος το 1862 εξαγοράζει από τον Τούρκο Χότζα την τοποθεσία Μουρταζάτικα, την οποία είχε αρπάξει ο Χότζιας Πλαταμώνος. Αφού πλήρωσε στον Χότζια 500 λίρες, αφιερώνει την τοποθεσία αυτή στην Κοίμηση της Θεοτόκου "ίνα εσοδεύη προς συντήρησιν" (βιβλίο μου «Σκοτίνα», τ. α’ σ. 32).ΕΙΚΟΝΕΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου