Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: Αγία Τριάδα Σκοτίνας (Εξωκκλήσι)

Α. ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ: Παλιότερα υπήρχε μικρός ναός που είχε κτισθεί με τη συνδρομή ομογενών πατριωτών της Αμερικής. Όπως εξηγεί ο  Διονύσης Στύλος-Τσιακμάκης (συνέντευξη Ιούλιος 1982) «έγινι συνοικισμός των Στυλαίων. Έφυγαν σ’ ν’ Αμιρική ένας φίλους μ’ κι ι πατέραζ  μ’ κι ι Γιάντζ ι Κουκουλιάρας. Ήταν κι ένας Φατέκας, ι Γιάντζ κι ι Κώτσιους. Σ’ ν’ Αμιρική έκαναν έρανουν κι έστειλαν χρήματα ιδώ κι έτσ’ έκτισαν αυτή τη μικρή εκκλησούλα, την Αγία Τριάδα».



ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ: Εκκλησία μονόχωρη.

    Επί ιερατείας παπά Γιάννη Σκρέτα (1926-2008) έγινε ταβάνι και μικρή επέκταση του νάρθηκα.

 


 

 Β. ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ:

                                     


                                              

                                       και

 

    Το Εξωκκλήσι πανηγυρίζει την επομένη της Πεντηκοστής. Η Πεντηκοστή είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Τα τροπάρια πλούσια σε νόημα: «Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Πνεύματος επιδημίαν».  ΄Η «το Πνεύμα το άγιον επεδήμησεν εν κόσμω". Η επιδημία της Πεντηκοστής δεν είναι σαν κι αυτή του κορωνοϊού, που ταλανίζει παγκοσμίως τους ανθρώπους με πάμπολλα δεινά. Η  επιδημία του Αγίου Πνεύματος χαρίζει  καρπούς: «αγάπη, χαρά, ειρήνη…» (Γαλ. 5, 22-23).

Γ. ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ: είναι κτισμένη στη συνοικία «Γαβριά» ή «Γαβρί» (υψόμετρο 100 μ). Για την ονομασία υπάρχουν διάφορες εκδοχές: Πρώτη εκδοχή. Στην τοποθεσία αυτή παλιότερα αναπτύσσονταν πολλά γαβριά. Δεύτερη εκδοχή. Φημολογείται ότι στην περιοχή αυτή ο αείμνηστος Βαγγέλης Γαβρής έκτισε μια καλύβα που τη λέγανε «καλύβα του Γαβρή». Ήταν πατέρας του Θεοχάρη, ο οποίος (Θεοχάρης) πνίχτηκε στον Μάρμαρο το 1955. Έπιασε φοβερή καταιγίδα και τον "τράβηξαν" τα νερά.

     Ο επισκέπτης -προσκυνητής- πέρα από τη λατρευτική του διάθεση, απολαμβάνει το αξιοθέατο τοπίο της περιοχής. Νιώθει ευχάριστα, καθώς αντικρίζει διάπλατα τον κάμπο της Σκοτίνας και την ομορφιά του Θερμαϊκού.

Δ. ΚΟΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ

 

  

 

 Γυναίκες του χωριού παρακολουθούν την τελετή της Θείας Λειτουργίας.

 

 

 

 


 


 Η νεωκόρος Αθηνά Νικολού πιστή στο καθήκον της. "Βαράει" την καμπάνα, όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΟΤΡΕΣ-ΕΡΕΥΝΑ

Α. ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΡΕΥΝΑ


Πέμπτη της Αναλήψεως και η Σκοτίνα πανηγυρίζει τον "ΧΡΙΣΤΟ" στις "Κότρες". Ευκαιρία να επαινεθεί  μια αξιόλογη προσπάθεια εργασίας που αναφέρεται στο Εξωκκλήσι «Χριστός». Η μελέτη αφορά ομάδα μαθητών του ελληνικού και γερμανικού  τμήματος της σχολής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια σημαντική  και ενδιαφέρουσα έρευνα για την ομώνυμη εκκλησία. Πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια «ημερών Projekt" με κύριο θέμα «το μέλλον». Ένα από τα θέματα των Projekttage ήταν: «Η αναστήλωση των βυζαντινών εκκλησιών».

 Απόσπασμα της μελέτης παρατίθεται στη συνέχεια σε φωτοτυπία.

 

                            ΕΡΕΥΝΑ 1992

 

 

Β. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, υπογραμμίζεται στη συνέχεια η σημασία που έχει το "Άνοιγμα" των ναών και, κατεπέκταση, του "Χριστού". 

1. "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ "ΧΡΙΣΤΟΥ".  Ομάδα πιστών χριστιανών αποφασίζουν (ιδιωτικά) να ανοίξουν την εκκλησία για τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Η πράξη αυτή λέγεται "ΑΝΟΙΓΜΑ" και καλούν φίλους και συγγενείς να συμμετάσχουν στην τελετή. Εν προκειμένω το "άνοιγμα" αναφέρεται στον  "Χριστό".

                                                                      

  

 Εκκλησιασμός των πιστών της        Σκοτίνας στο Εξωκκλήσι "Χριστός". Με ευλάβεια παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία. Διακρίνονται οι αγιογραφίες του ναού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Αναλόγιο μετά το "Δι΄ ευχών".

 


 

 

 

 

  Ένα κερί στον Χριστό!

 

2. ΕΙΚΟΝΕΣ:


 

Περιοχή "Κότρες". Η φωτογραφία είναι παρμένη από τη θέση "Μνημόρια" (*). Στο βάθος φαντάζει η κορυφή της Δουργιανής.

 

 

 

 * Η παράδοση για τα "Μνημόρια" λέει, πως οι κάτοικοι του χωριού "Κότρες"  ήρθαν σε ρήξη με τους κατοίκους του χωριού "Αγία Παρασκευή". Η μάχη έγινε ανάμεσα στα δυο χωριά και τα κορμιά τους θάφτηκαν στα "Μνημόργια".