Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Έθιμα: Τα Φώτα στη Σκοτίνα

O                                     Ο Αγιασμός στο Γιαλό
Το έθιμο των Φώτων παίρνει ξεχωριστή αίγλη στη Σκοτίνα Πιερίας. Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες: α) στη θάλασσα η οποία δεν απέχει πολύ από το κέντρο του χωριού και β) στην αεροπορική βάση ΚΕΔΑ (Κέντρο Εκπαίδευσης

Διασποράς Αεροπορίας), η οποία φιλοξενεί τον κόσμο και δημιουργεί γιορταστική ζεστασιά. Οι χριστιανοί κατηφορίζουν το δρόμο με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Η απόσταση από το κέντρο του χωριού μέχρι τον Γιαλό είναι γύρω στα 3 χιλιόμετρα. Είναι μια ωραία ισιάδα που χαίρεσαι να την περπατάς.
----------
ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΑ:
α) Γιαλός. Παλιότερα (πριν έρθει η Αεροπορία στη Σκοτίνα) η τοποθεσία ονομάζονταν «το Πλατάνι του Αριστείδη» (βλέπε ανάρτηση της ιστοσελίδας: 31.8.16)
β) Γραμμή. Έτσι λέμε το σημείο της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, Μέχρι προ τινος (δεκαετία 2000) υπήρχε και υπάρχει μικρό κτίριο για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. «Κατέφκα ζ ντ Γραμμή να πάρου του τρένου».
γ) Κάναλος. Η ονομασία οφείλεται στο κανάλι που υπήρχε μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα. Το νερό ερχότανε με αυλάκι από τον Τρανό  λάκκο και εξυπηρετούσε τους Σκοτινιώτες για το πότισμα των χωραφιών.
----------

Σημείωση 1. το περισσότερο φωτογραφικό υλικό είναι παρμένο από skotinaola.blogspot.gr και www.youtube.com, 2. η φωτογραφία του ναού ανήκει στον Άγιο Παύλο της Αεροπορίας (περισσότερα βλέπε ανάρτηση 30.6.16).

-----------

 ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2016

 
                            Παπάς και ψάλτης ετοιμάζονται για το "εν Ιορδάνη..."                  Μέγα πλήθος προσεγγίζει τη θάλασσα της Σκοτίνας                     Άνδρες της αεροπορικής βάσης ΚΕΔΑ κοσμούν την Τελετή                            Διακρίνεται το ζεύγος Μητσιάνη (Νίκος και Γραμματή)                                     Εκκλησία, λαός και στρατός επί ποδός           Στη γιορτή προπορεύονται τα εξαπτέρυγα με τις αθώες υπάρξεις του χωριού                                      Νεαροί ετοιμάζονται για τη βουτιά                     Διακρίνεται το αντρόγυνο Κοτσιβού (Τάκης και Χρυσούλα)


                 Με ευλάβεια οι χριστιανοί παρακολουθούν τα ιερά αναγνώσματα                                        Η χαρά των παιδιών είναι εμφανής                     Από διάφορα σημεία ο κόσμος παρακολουθεί τα γενόμενα                   Τα πλήθη ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΑ και στο κύμα                                       Οι λουόμενοι (Θεός και ψυχή τους)                                           Αχ! ποιός θα πιάσει το Σταυρό;                                   Κανέναν δεν τρομάζει η παγωμένη θάλασσα                     Ο παπάς διαβάζει την τελευταία φράση του Ευαεγγελίου:
                             "Συ ει ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα"                                   Ο ιερέας πανέτοιμος να πετάξει το Σταυρό                                Το μπουρνούζι απαραίτητο σε τέτοιες ώρες                                            Αγωνία και χαρά (εδώ) πάνε μαζί                                Η Σημαία μας υψώνεται στα νερά της Σκοτίνας

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2017

                                      Το ψύχος αφόρητο, πρωτοφανές"Ντάλτσαν ι κόζμους κι κατέφκαν στου Γιαλό" (δηλαδή ο κόσμος αψήφησε το τσουχτερό κρύο και τόλμησε να πάρει μέρος στο γιορτασμό των Θεοφανείων στην Παραλία της Σκοτίνας).

                       Ο παπά Λευτέρης αγιάζει τους πιστούς

 

                      Οι ευσεβείς χριστιανοί ασπάζονται Σταυρό και Ευαγγέλιο       Το κρύο "τσιουρνιάζ" και όλοι ετοιμάζονται για τη γρήγορη επιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου