Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Εκκλησίες: Αγία Μαρίνα (ν. Πόροι)



                                      Η Αγία Μαρίνα στους Νέους Πόρους Πιερίας
 
Τα χωριά του Κάτω Ολύμπου (όρια Πηνειός-Ζλιάνα*) κάθε φορά περιμένουν με αγωνία το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας (17.7) στους Νέους Πόρους Πιερίας. Τα τελευταία χρόνια η θάλασσα άλλαξε τα πράγματα. Περισσότεροι πανηγυριώτες είναι ξένοι (από Ελλάδα και αλλοδαπή).
Εφέτος (2016) η παρουσία του δεσπότη μας, Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου, έδωσε ξεχωριστή αίγλη στον εορτασμό. Πρώτον απηύθυνε πατρικό χαιρετισμό σε όλους τους προσκυνητές (σωστή λαοθάλασσα) και δεύτερον με απλό λόγο τόνισε τη σημασία των εορτών των Αγίων.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ (απόσπασμα): «Όλοι εμείς συμμετέχουμε στην ιερά αυτή πανήγυρη και, όπως πάντα, οι εορτές των αγίων μας δίνουν την ευκαιρία, όχι απλώς να ανάψουμε ένα κερί, να προσκυνήσουμε, να τηρήσουμε, ενδεχομένως ένα τυπικό χρέος, ένα έθιμο, αλλά καλούμαστε να κάνουμε κάτι βαθύτερο. Δεν εορτάζουμε απλώς, δεν πανηγυρίζουμε απλώς, αλλά ερχόμαστε στις εορτές για να διδαχθούμε από τους αγίους μας, να παραδειγματιστούμε από τη ζωή τους, να θυμηθούμε τις καλές πράξεις τους και έτσι να αλλάξουμε ζωή, να μετανοήσουμε για τις αμαρτίες μας, να πιστέψουμε πιο πολύ στο Χριστό. Γι’ αυτό άγιοι υπάρχουν σε όλες τις εποχές, δε σταμάτησαν μόνο στην εποχή της αγίας Μαρίνας…Οι άγιοι είναι φίλοι του Θεού και στη ζωή τους ταυτίστηκαν με το θέλημα του Θεού. Και μπόρεσαν έτσι να βρουν τον προορισμό της ζωής τους. Διότι, σε τελευταία ανάλυση η ζωή των αγίων αντιπροσωπεύει τη ζωή του χριστού. Είναι αυτή που δίνει πληρότητα, ομορφιά, ανθρωπιά, ευτυχία στον άνθρωπο. Υπαρξιακά υπάρχουν κενά στον άνθρωπο. Δεν τον γεμίζει τίποτα. Το ζούμε στην καθημερινότητά μας… Οι άγιοι Δεν υποκύπτουν σε υποσχέσεις, σε βασανιστήρια και απολαβές υλικές.
Ας μη ξεχνάμε ότι στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα στη Συρία οι ορθόδοξοι αδελφοί μας υφίστανται σκληρό διωγμό. Εκτοπίζονται από τις προγονικές εστίες τους και σε κάποιες περιπτώσεις δίνουν τη ζωή τους, το αίμα τους για την πίστη στο Χριστό. Οι άγιοι της εποχής μας είναι πιο κοντά σε μας, τους αισθανόμαστε πιο κοντά μας από τους παλιούς τους οποίους ευλαβούμαστε.
Εύχομαι η σημερινή εορτή εδώ στους Νέους Πόρους, η Αγία Μαρίνα, να αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία να γίνουμε πιο σωστοί άνθρωποι και συνειδητά μέλη της εκκλησίας».
…Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
----------
* για Ζλιάνα περισσότερα βλέπε ιστοσελίδα: kaliampos-ioannis-skotina.blogspot.com, ανάρτηση 24.8.15.

ΕΙΚΟΝΕΣ:
                                                η Εικόνα της Αγίας Μαρίνας

                                 
                                          

                                                            "Σοφία, ορθοί". 
                             Η Είσοδος του Ευαγγελίου κατά την ώρα του Εσπερινού

                                      η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Μαρίνας 
                                      κατά τον Εσπερινό της 16.7.16 στους 
                                      δρόμους ανάμεσα στο Ναό και θάλασσα

                                       Ειδική εξέδρα στον αύλειο χώρο του ναού. 
                                       Γίνεται η τελετή της Αρτοκλασίας 
                                       προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου

                                                  Οι πάγκοι αγορών του πανηγυριού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου