Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΤΕΧΝΗ: Ƌ ɴ Ƌ λ o Г ı О -Ένας Αγιαναστασίτης

 


         
   
Διανύουμε την περίοδο των Δημητρίων και η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται στον αείμνηστο φίλο και δάσκαλο της Βυζαντινής Τέχνης, Θρασύβουλο Παπανικολάου.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

(1933-2016)

ΓΕΝΙΚΑ. Ταλαντούχος μουσικοδιδάσκαλος. Γεννημένος στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Ο περίγυρος τον φώναζε Λάκη. Στο επάγγελμα υπάλληλος του ΟΣΕ. Χρημάτισε ως ιεροψάλτης σε αρκετούς ναούς της Θεσσαλονίκης με περισσότερο διάστημα στον  Άγιο Ελευθέριο (16 χρόνια) και  Άγιο Γεώργιο Νεάπολης (15 χρόνια). Τον γνώρισα από κοντά. Θυμάμαι τον μειλίχιο χαρακτήρα του. 

ΧΟΡΑΡΧΗΣ. α) σε διάφορες εκδηλώσεις χορωδιών με κορύφωση αυτήν του συλλόγου «Ιωάννης ο Δαμασκηνός, β)  στην χορωδία των αποφοίτων της Αγίας Αναστασίας (Αγιαναστασίτες) μέχρι το τέλος του βίου του (*).

 

          

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ στον ψάλτη: «α) Πιστή τήρηση κανόνων της ψαλμωδίας (τροπάρια, αναγνώσματα) και να μην απομακρυνόμαστε από την παράδοση. β) Προσοχή στις λεπτομέρειες. γ) μελέτη συνεχής (10 παραλλαγή μια μέλος»). δ) μακρυά το «εγώ» από τον ψάλτη. ε) προσοχή στο ήθος και ύφος. Μουσική χωρίς ύφος δεν λογίζεται μουσική».

Σημείωση: Ο συνάδελφος ιεροψάλτης Γιώργος Φούφης, στην εκπομπή της 4ε (Βυζαντινά μελωδήματα, 4.10.21) ακούστηκε να λέει: «Χρωστάω πολλά στον Θρασύβουλο Παπανικολάου. Αυτός μου έμαθε να ψάχνω».

ΟΦΙΚΙΟ. Για τα οφίκια έλεγε: Τα οφίκια τιμούν τον ίδιο, αλλά και αυτόν που τα δίνει. Εμένα μου το δώσανε εν αγνοία μου. Όλα τα κάνανε οι Αγιαναστασίτες (πρόεδρος Γ. Θεοδωρούδης). Οι ίδιοι στείλανε έγγραφα στο  Πατριαρχείο, οι ίδιοι υπόγραφαν».

ΣΥΓΓΡΑΦΗ. Εκτός από τη Βυζαντινή μουσική ασχολήθηκε με δημοτικά τραγούδια, ιδιαίτερα του χώρου της Χαλκιδικής (**).

----------

*   * Πληροφορίες έχω από τον καθηγητή (συνάδελφο) Δημήτρη Κωλέση, ο οποίος ήταν «ομογάλακτος» του Λάκη.

** Σε σχετική μου ερώτηση για τον διαπρεπή κλαρινίστα Μανόλη Παπαγεωργίου της Σκοτίνας» απαντάει: Μέγας καλλιτέχνης στο είδος του. Η Χαλκιδική τον αγάπησε πολύ. 

---------- 

ΕΙΚΟΝΕΣ


         Η χορωδία "Ιωάννης ο Δαμασκηνός" Θεσσαλονίκης στο Βουκουρέστι (8 Μαρτίου 1999). Διακρίνονται στο μέσον της πρώτης σειράς ο πρόεδρος του Σωματείου Αναστάσιος Παραστατίδης (τρίτος στη σειρά από αριστερά) και ο χοράρχης Θρασύβουλος Παπανικολάου (6ος).
 

         

 

 Το περιοδικό των Αγιαναστασιτών. Στο

βάθος της φωτογραφίας η Σχολή.
 

Την επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Κωλέσης.


                                                           

 

 Δημήτριος Κωλέσης, ομογάλακτος

Αγιαναστασίτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου