Τρίτη 7 Μαΐου 2019

ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Ιωάννης Βλέτσης



          Στα χρόνια του Εμφυλίου ο μεγαλύτερος από τα τσοπανόπουλα της Σκοτίνας ήταν ο Γιάννης Δήμος-Νικολός ή, όπως τον ξέρουν στο χωριό, «η Γιάντζ τ’ Λιόλια» (*). Εμείς οι μικρότεροι τον συμβουλευόμασταν σε κάθε δύσκολη περίσταση. Γι’ αυτό και μας γνώριζε έναν προς έναν.
          Στη δουλειά τον διέκρινε η οργάνωση και τάξη. Από τα δέκα του χρόνια διατηρούσε τετράδιο, στο οποίο σημείωνε γεγονότα και εντυπώσεις. Ο Γιάννης Βλέτσης του Νικολάου, αν και μικρότερος (κατά πέντε χρόνια περίπου), ήταν η καλύτερη συντροφιά του. Γι’ αυτό και στις σημειώσεις του τον αναφέρει συχνά.  
Προσωπικά για τον Γιάννη Βλέτση διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις. Στην παρέα αγαπητός, προσιτός, γελαστός. Ποτέ «γκουβρωμένος», κατηφής ή σκυθρωπός. Δικαιολογημένα ο Γιάννης «τ’ Λιόλια» τον τιμά γράφοντας:
          
 
Ιωάννης Ν. Βλέτσης
         
Δυο Απριλίου 1947. Ο Γιάννης Βλέτσης και εγώ συναντηθήκαμε στη θέση Κότρες. Βοσκούσαμε τα γίδα. Ξεκινήσαμε για τα Κρεβάτια. Σιγά-σιγά στο δρόμο που πηγαίναμε σκεφτήκαμε να αφήσουμε τα ζώα να βοσκούνε και εμείς να πάμε στο λάκκο της Τούμπας να μαζέψουμε σκορδόφυλλα. Ο Γιάννης άφησε τα γίδια στα Βατσίνια, πιο πάνω από την επάνω Κορομηλιά κι εγώ πήγα απέναντι στο προσήλιο, στους Φούρνους, στα βράχια.
Μόλις πλησιάσαμε στα Βατσίνια, από μακριά είδαμε καπνό και σούβλα, όπου ψήνανε κατσίκια. Είδαμε καμιά 15-20 άτομα-κακοντυμένοι σε κακά χάλια. Ήταν αντάρτες, δημοκρατικός στρατός. Τους πλησιάσαμε. Ο Γιάννης άρχισε να κλαίει, να φωνάζει.
«Μου σφάξατε τα γίδια. Τι να κάνω εγώ τώρα! Τι δημοκρατικός στρατός είστε εσείς να τρώτε τα δίκαια των άλλων και τυράγνια εμείς. Πώς θα ζήσουμε; Μας λογαριάζετε»;
          Τους έβρισε πάρα πολύ. Ένας συναγωνιστής, έκανε τον ταξίαρχο.  Πετάχτηκε ο Γιάννης και είπε «τι ταξίαρχος είσαι; Τέτοιοι είναι οι ταξίαρχοι»; Και άλλα πολλά τους είπε. Ένας τον είπε το Γιάννη:
          -Μη φωνάζεις και κλαις συναγωνιστή. Θα σου τα πληρώσουμε όταν έλθει ο Μάρκος (**).
----------
* για τον Γιάννη Νικολό θα γίνει προσεχώς ειδική ανάρτηση.
** εννοεί τον Μάρκο Βαφειάδη, αρχηγό του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός).
 ----------
ΕΙΚΟΝΕΣ
                                              
ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΥ





                           Κατατοπιστικό σχεδιάγραμμα γνωστών τοπωνυμίων



                                    Μερικά δυσκολοδιάβατα τοπωνύμια


                                                         
                                                              Μελίσσι



                                                              Τούμπα



                                                                Φούρνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου