Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Εκκλησίες: Άγιος Παύλος-Αεροπορία Σκοτίνας





                                     ιερός ναός Αγίου Παύλου-Αεροπορία Σκοτίνας Πιερίας


           Εκκλησία που βρίσκεται στην παραλία Σκοτίνας. Μικρό εξωκλήςι με ένα κλΙτος. Ανήκει στο ΚΕΔΑ (Κέντρο Εκπαίδευσης Διασποράς Αεροπορίας).  Κτίστηκε στα τέλη του 1960 σε οικόπεδο που το αγόραςαν  από ιδιώτες. Παλιά η τοποθεσία λεγότανε «Πλατάνι». Εκεί «σταλνούσαν» τα γιδοπρόβατα των τσομπαναραίων του χωριού. Κατά τον Θανάση Στύλο (Φουντούκας) «το έκτισε  ο αρχηγός της αεροπορίας Χατζίδης και έδωσε το όνομα Παύλος γιατί είχε γιο Παύλο».
  
                     το πανηγύρι του 2016


ΕΙΚΟΝΕΣ που μιλάνε:

Ο ιεροκήρυκας με πολύ απλά λόγια μίλησε για τη σημασία και το περιεχόμενο της γιορτής. Τόνισε ιδιαίτερα το αληθινό νόημα του όρου "Εκκλησία" και την αποστολική της διαδοχή (Χριστός, Απόστολοι, Επίσκοποι, ιερείς). Το εκκλησίασμα με σεμνότητα άκουσε τους λόγους του πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Κύριλλου και, μετά την "Απόλυςη", αποχώρησε ικανοποιητικά.


Με ευλάβεια οι προσκυνητές ανάβουν το κερί. Άλλοι ξεκινάνε από το χωριό και "ποδαρηδόν" (με τα πόδια) κατεβαίνουν στο Γιαλό να πρικυνήσουν τον Άγιο Παύλο. Οι κάτοικοι της Παραλίας διευκολύνονται περισσότερο, γιατί η μονάδα της Αεροπορίας τους είναι κοντινή. Οι ξένοι προσκυνητές χαίρονται, που αντικρίζουν τον μικρό ναό του Αγίου Παύλου να πανηγυρίζει λαμπρά.




Τα Εξαπτέρυγα "επί ποδός" σε κάθε περίπτωση. Ιδιαίτερα στη Μικρή και Μεγάλη Είσοδο και στην ανάγνωση του Ευαγγελίου της ημέρας.
Μετά το "Δύναμις" έχουμε την ώρα του "Αποστόλου". ("Δύναμις" είναι εκφώνηση του ιερέα κατά την ώρα που ο ψάλτης ψάλλει τον Τρισάγιο ύμνο, δηλαδή το "Άγιος ο Θεός, άγιος Ισχυρός, άγιος Αθάνατος"). Μετά το πέρας του ¨Υμνου, ο αναγνώστης αρχ´ιζει να απαγγέλει τον "Απόστολο".





Ο παπά Λευτέρης Βαςτάζος, (εφημέριος του Αγίου Γεωργίου Σκοτίνας) διαβάζει τη σχετική ευαγγελική περικοπή.







Οι πιστοί όρθιοι ενόψη της "Μεγάλης Εισόδου".







Η "Μεγάλη Είσοδος". (Σημείωση: έχουμε και τη "Μικρή Είσοδο". Εκεί περιφέρεται το ιερό Ευαγγέλιο και ο ιερέας στο μέσο του ναού εκφωνεί το "Σοφία ορθοί". Δηλαδή σταθήτε όρθιοι, γιατί το Ευαγγέλιο που υψώνει ο ιερέας κρύβει τη Σοφία του Θεού.  Η "Μεγάλη Είσοδος" γίνεται στο σημείο που ο ψάλτης τελειώνει τον Χερουβικό ύμνο (συγκεκριμένα στα λόγια "ως τον βασιλέα των όλων υποδεξόμενοι.


Αξιωματούχοι της Ελληνικής Αεροπορίας συμμετέχουν ενεργά στο πανηγύρι του Αγίου Παύλου Σκοτίνας.







Επειδή ο "Άγιος Παύλος" είναι μικρό εξωκλήσι, το στέγαστρο στον αύλειο χώρο του ναού είναι απαραίτητο και χρήςιμο για την τέλεση της θείας λατρείας. Ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο στην εκκλησια αυτή ο κόσμος της θάλαςςας βρίσκει σωστή πνευματική θαλπωρή.







ο ναός, όπως δείχνει από μακρυά








μια άποψη του ναΐσκου










το καμπαναριό του Αγίου Παύλου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου