Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Δοξασίες: ΣΚΟΤΙΝΑ-«ιλιάτσια» (δ)-τέλος

 

 

Γιαννούλης Δάμπλιας με τα δέκα παιδιά:

 1.Βασίλης, 2.Καλή, 3.Θωμάς, 4.Απόστολος, 5.Θανάσης, 6.Χρυσούλα, 7.Γιώργος, 8.Σοφία, 9. Μαριγούλα (*), 10.Ηρακλής.

* η Μαριγούλα θυμίζει μια μακάβρια σκηνή του Εμφυλίου. Ήταν το 1948. Κάτω από τα κυπαρίσσια (Κοιμητήρια Κατερίνης) τα μάτια μου πέφτουν σε οχτώ περίπου αραδιασμένα πτώματα. Τα δυο από τη Σκοτίνα και ανάμεσα σ΄ αυτά η Θεία μου Μαριγούλα. Η δεύτερη κόρη του Στύλου («Κουντουγιώρ΄»). Σκοτώθηκαν από νάρκη στα χωράφια της Κατερίνης.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (συνέχεια από προηγούμενο)


1. Σταφλαρμιά:

Δια να κάμεις σταφλαρμιά, άμα κόψεις τα σταφύλια, βάλε τα εις τον ήλιον τρεις ημέρας. Έπειτα έχει τριμμένον σινάπι και σε κάθε πατοσιά πασπάλιζε αλάτι. Έπειτα βάλε κρασί μούστον, την ώραν που θα πατήσεις τα σταφύλια. Τράβηξε τα σταφύλια και μένουν άσπρα.

2. Τα άγρια μούρα. Οι ιατροί τα χρειάζονται εις το φλούσον και πάσαν δυσεντερίαν του σώματος. Όταν φάγεις μούρα νηστικός σου δίνουν ωφέλειαν.,

3.Κριατόκομα:

Εις πόνον μέσης, πάρε ένα πανί, άλειψέ το με μέλι και ξύδι, ρακί και θυμίαμα στουμπζμένα. Βάνε το εις την μέσην και ιατρεύεσαι.

4. Διά κατούργημα:

Όταν τις πάσχει και δεν ημπορεί να κατουρήσει, ας μάσει τσουκνίδια, ας τα βάλει με νερόν να ζεματιστούν ολίγον και ας τα πλακώσει εις την κοιλίαν μέχρι της φύσεως και θα κατορήσει.

5. Πότε τα δένδρα φυτεύονται:

 Το φθινόπωρο προκόπτουσι καλύτερα. Φύτευε λοιπόν με τας πρώτας βροχάς, από τας 7 Νοεμβρίου έως τας 20 Δεκεμβρίου.

----------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ-γιατροσόφια

    Ο Φώτης Παπανικολάου στη "γλώσσα και λαογραφία της επαρχίας Βοίου" σημειώνει σχετικά για τα γιατροσόφια: «Υπάρχουν στα χωριά γιάτρισσες και μάγισσες κι άλλες που σαραντίζουν και γητεύουν. Υπάρχουν και φαρμακεύτριες που κρατούν τα φάρμακά τους μυστικά χωρίς να τα κάνουν γνωστά σε άλλους. Πεθαίνοντας παίρνουν και τα μυστικά μαζί τους. Θεραπεύτριες αναφέρονται και στην αρχαιότητα, όπως η Αγαμήδη που γνώριζε όλα τα βότανα που φυτρώνουν στη γη κι η Πολυδάμνα, που δίδαξε στην Ελένη, κατά την επιστροφή της από την Τροία, να κατασκευάζει το νηπενθές, το φάρμακο που διέλυε τη λύπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου