Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έθιμα: Καστανογιορτή

Οικονομία, πρόοδος, ζωή


                                 3η Καστανογιορτή Σκοτίνας 


17 Οκτώβρη 2015. Βραδιά ήρεμη, γλυκιά. Ο αυλόγυρος του δημοτικού σχολείου Σκοτίνας μετατρέπεται σε λαοθάλασσα. Η Καστανογιορτή (3η στη σειρά) στο αποκορύφωμα. Αρμοδίως γίνονται αναφορές στη σημασία του κάστανου και στο διάσπαρτο κασταναριών του χωριού. Αυτά ορίζονται από τρεις νοητούς άξονες. Ο πρώτος αποτελεί την κάθετη γραμμή που πιάνει την περιοχή «Βουΐλα-Γιαλός» (Βουΐλα, πιθανόν από τη βουή των πεύκων,

(ουρλιάζν οι λύκ’ ζ ντ Βουΐλα»), δηλαδή το φάσμα από
τα δυτικά της Άνω Σκοτίνας μέχρι το Γιαλό-παραλία (ανατολικά) της Κάτω Σκοτίνας. Οι άλλοι δυο άξονες τέμνονται κάθετα προς τον πρώτο και ορίζουν τα κασταναριά α) «Πρότσ’-Σακράφ’» (Άνω Σκοτίνα) και β) Λάκκος Παπά-Ζλιάνα (Κάτω Σκοτίνα). (Για Πρότσ’ και Σακράφ’ βλέπε αντίστοιχα αναρτήσεις 1.4.15 και 6.9.15)


EIKONEΣ


 Οι πρόεδροι των συλλόγων α) Κώστας Γανωτής (Εθελοντών Νέων Σκοτίνας) και β) Όλγα Στύλου-Καλαμάρα (Πνευματική Κίνηση  Σκοίνας)  απευθύνουν καταλλήλους λόγους προς την πλούσια ομήγυρη της τελετής.Τα κάστανα ψήνονται, οι παπαδούλες ετοιμάζονται. Στη φωτογραφία ο Λεωνίδας Φατέκας και Τάκης Κοκράνης.Τα σουβλάκια στην ψησταριά κι ο φλόμος ανεβαίνει ψηλά. Επιμέλεια στο σουβλάκι οι Διονύσης Δάμπλιας και Αριστείδης Ζιάγκαλος.                         Επίσημοι και ανώνυμο πλήθος προδίδουν το πρωτόγνωρο στο γιορτάσι.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει και πάλι στην Καστανογιορτή της Σκοτίνας 2015.
«Κοσμούρα» από Κατερίνη και περίχωρα θαυμάζουν τη λαμπρότητα της βραδιάς (διακρίνονται στην πρώτη σειρά η Όλγα Καλιαμπού-Στογιαννοπούλου με την παρέα της (η Όλγα στη μέση).
Πρώτο πλάνο από αριστερά: Δήμητρα Καλιαμπού, Λευτέρης Γκάρας και η σύζυγός του Ελένη Χασιώτη.Η αφθονία στις «παπαδούλες» εμφανής. Υπεύθυνοι οι Κώστας  Κοκράνης και Γιάννης Φατέκας.
Μαζί με τα κάστανα διατίθενται και γλυκά. Οι δυο πρώτοι από δεξιά οι Νικόλαος Πλεξίδας και Νικόλαος Βαγγελάκος.Η μανούλα με το «καμάρι» της απολαμβάνουν την όλη πανδαισία (Αριστούλα Παπαγεωργίου του Γεωργίου με το γιο της Γιώργο).

Ο καιρός βοήθησε και οι επισκέπτες επί ποδός. Από αριστερά: Νικόλαος Δάμπλιας, Χάρης Κοτσιβός και Αθανάσιος. Στύλος του ΘωμάΓνωστοί και φίλοι ανταμώνουν στα κάστανα. Διακρίνεται καλά (αριστερά) ο Διονύσης Καραμανόλας.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΧΟΡΟΙ

Η νέα γενιά αποδίδει άριστα τους χορούς που διδάχτηκε από τον άξιο χοροδιδάσκαλο Θανάση Αναγνώστου.Το διαλογητήριο εν δράσει στα κασταναριά της Σκοτίνας. Ρωτάω να μάθω πώς λέγεται το μηχάνημα κι ένας αυθόρμητα αποκρίνεται: «Αρά, Γιάνν’, δε γξέρς πώς του λεν αυτό του σέι. Ιά, καθαρνάει τα κάστανα. Χώρια τα τρανά, χώρια τα κούτσ’κα». Στο διαλογητήριο ο Διονύσης Γανωτής του Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου