Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πόλεμος: 28 Οκτωβρίου ‘40

Ό


Σκοτίνα: 28 Οκτωβρίου 2015




ο παπά Λευτέρης διαβάζει Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων
"υπέρ πίστεως και πατρίδος"

          Λένε πως η άρνηση του ’40 είναι η καλύτερη θέση της ιστορίας. Το νιώθουν αυτό όσοι πάνε στις παρελάσεις των μεγαλουπόλεων, το νιώθουν κι όσοι ζούνε τη σεμνή και αθόρυβη τελετή στο χωριό. Όσοι ακούνε τα «τρυφερά τους βλαστάρια» να τραγουδάνε και να λένε ποιήματα. Στη Σκοτίνα καμάρωσα φέτος τα παιδάκια του σχολείου που συμμετείχαν στη γιορτή. Καμάρωναν κι αυτά τη στιγμή που έβγαζα φωτογραφίες.
         
Η επίσημη δοξολογία έγινε στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Αμέσως, μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι συγκεντρώνονται στο Ηρώο, το οποίο βρίσκεται στον αυλόγυρο της εκκλησίας. Στην αρχή γίνεται η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα του χωριού. Ακολουθεί η κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο. Ύστερα πραγματοποιείται  η παρέλαση των μαθητών του δημοτικού και νηπιαγωγείου. Χώρος της παρέλασης είναι ο δρόμος που ξεκινάει από την τοποθεσία «Κλήμα»* και καταλήγει στον αυλόγυρο του ναού.
          Στις στήλες  του Ηρώου είναι γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων όλων των πολέμων (Μικρά Ασία, Αλβανία, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος). Είναι καταγραμμένα στην ιστοσελίδα μου (ανάρτηση 9.3.14).
          Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την άμεση εποπτεία του διδακτικού προσωπικού του σχολείου. Όλες οι φάσεις, (εκκλησιασμός, κατάθεση στεφανιών και παρέλαση) ήταν άψογες. Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό κ. Παύλο Μπίτουλα. Οι μαθητές, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, περάσανε περήφανα μπροστά από τους συγγενείς και φίλους. Αυτοί ανταποκρίθηκαν με πλούσια ζειροκροτήματα.
----------
* Κλήμα, τοπωνύμιο (από κάποιο κλήμα στην κ. Σκοτίνα, πιο κάτω από το "Κοτσέκι" προς την πλευρά «Γαβρί»**. Ο μπάρμπα Βαγγέλης Γερομιχαλός  ("τς Όλγας") τονίζει:, "παρακάτ' στου λάκκου, απ' κάτ' απ' Τσιαούσ' του σπίτ'" (του Ποτιού Καρκαφίρη). "Η λύκους έπχιασι τς προυβατίνις στου Κουτσέκ' κι τς κατέβασι στου Κλήμα κι γέμσι η τόπους προυστούργια", δηλ. ένας λύκος έφτασε ως την πλατεία "Κοτσέκι" κι άρπαξε προβατίνες, τις οποίες οδήγησε στο απόμερο σημείο "Κλήμα" κι εκεί γέμισε ο τόπος από εντόσθια.
** Γαβρί (το) ή τα Γαβριά, συνοικία στην Κάτω Σκοτίνα (περιοχή Αγίας Τριάδας), μια εκδοχή είναι ότι εκεί υπάρχουν πολλά γαβριά, η δεύτερη εκδοχή είναι ότι παλιότερα ο μακαρίτης Βαγγέλης Γαβρής, πατέρας του Θεοχάρη, Διονύση, Γώργου κλπ, έκτισε εκεί μια καλύβα, που τη λέγανε «καλύβα του Γαβρή»).
----------
Σημείωση: Στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου Σκοτίνας υπηρετούν οι κύριοι:
1. Δημοτικό: Νικόλαος Λιόλιας, διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί Παύλος Μπίτουλας, Πηνελόπη Παπαδάκη, Παναγιώτης Σανοζίδης.
2. Νηπιαγωγείο: Μαρία Λαΐνα, προϊσταμένη
----------
ΕΙΚΟΝΕΣ

παππούδες καμαρώνουν τα εγγονάκια τους (από αριστερά:
 Γιώργος Μητσιάνης,
Γιάννης Βλέτσης, Νικόλαος Τσιαπάρης)


η δημοτική σύμβουλος του δήμου Δίου-Ολύμπου 
κ. Ελένη Σαλιώρα υποκλίνεται ενώπιον του ιερού μνημείου 

ο πρόεδρος της Σκοτίνας κ. Αθανάσιος Στύλος 
στην κατάθεση στεφανιού στους ήρωες του '40 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μετά τον πρόεδρο του χωριού αντιπροσωπεία μαθητών 
απαγγέλλει σχετικό ποίημα προς τιμήν των ενδόξων νεκρών της Πατρίδας

η Σημαία υψώθηκε, η παρέλαση ξεκίνησε 

                     με χαρά και λαχτάρα ο κόσμος "εν όψει" της παρέλασης 

ο κόσμος αγωνιά να καμαρώσει τα παιδιά τη στιγμή της παρέλασης 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ

Ομογενείς από την Αυστραλία χαίρονται που έτυχε 
      να παρευρίσκονται στη Σκοτίνα, την πατρίδα τους και 
    να παρακολουθούν την πανηγυρική γιορτή της 28ης 
         Οκτωβρίου. Η γιορτή αναμοοχλεύει στη μνήμη μας την 
        πρόσφατη ιστορία του Έθνους, το ηρωικό έπος του '40. 
Στη φωτογραφία το αντρόγυνο Γιάννη και Θεανώς Καρκαφίρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου