Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Εκκλησίες: Παναγία Φανερωμένη Σκοτίνας







      Τα εννιάμερα της Παναγίας του 2015


     Και εφέτος η «Παναγία Φανερωμένη» Σκοτίνας τιμήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Στην Παραλία του χωριού συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος (ντόπιοι, περίχωρα και ξένοι). Το πανηγύρι παρουσίασε  μεγαλύτερη αίγλη στην Ακολουθία του Εσπερινού. Ο Σεβασμιότατος (Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος) κ. Γεώργιος ήταν παρών στον Εσπερινό και ανήμερα (Όρθρος και Θεία Λειτουργία). Ενώπιον πλήθους πιστών ο Σεβασμιότατος τόνισε:

«…Πέρυσι (2014), που κτίσαμε τον ιερό ναό επ’ ονόματι της Παναγίας της Φανερωμένης, τελέσαμε την πρώτη πανήγυρη, η οποία πλέον καθιερώνεται ως ετήσιος λειτουργικός θεσμός εδώ στην Παραλία της Σκοτίνας και γενικότερα για την ιερά Μητρόπολή μας. Και σίγουρα, όπως για κάθε γιορτή, έτσι και η σημερινή γιορτή μας δίδει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο περιεχόμενο του εκκλησιαστικού αυτού γεγονότος που είναι η πίστη προς το Θεό και η μνήμη προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Κοίμηση της οποίας εορτάζουμε. Και μέσα στο καύμα του καλοκαιριού η αποψινή δροσιά έρχεται να συνοδεύσει την πνευματική αύρα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία αποδίδεται σήμερα.



…Όταν άνθρωποι πλησίασαν την Παναγία για να την τιμήσουν, η Παναγία είπε σ’ αυτούς: «τον γνωρίζετε το Χριστό, τον Υιό του Θεού;» «Τον γνωρίζουμε». «Αυτού ακούετε»*.
     Αυτό μας λέει η Παναγία σήμερα, κι αυτή θα πρέπει να είναι η υπόσχεσή μας. Διότι τιμούμε την Παναγία, προσκυνούμε την ιστορική Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από την Άνω Σκοτίνα, η οποία φυλάσσεται στο σημερινό χωριό και κάθε χρονιά τη μεταφέρουμε εδώ και σήμερα την λιτανεύουμε μαζί με τον Επιτάφιο. Μια γιορτή ολοκληρώνεται, όταν, μετά το «δι’ ευχών» και αφού πάρετε τον άρτο από το χέρι μου, θα φύγουμε όλοι μας από δω με μια σταθερή απόφαση: να τιμήσουμε αυτό που είπε η Παναγία σ’ αυτούς που την τιμούν: «Αυτού ακούετε».
Μπορούμε να κάνουμε το θέλημα του Θεού κανόνα της ζωής μας με την πνευματική χάρη του Αγίου Πνεύματος; Μπορούμε να σκεφτούμε ως άνθρωποι πνευματικοί και όχι ως άνθρωποι κοσμικοί; Αυτή είναι η δικαίωση του επιχειρήματός μας. Τότε μόνο θα ολοκληρωθεί ο σημερινός εορτασμός, όταν ακριβώς, φεύγοντας από δω, από την παραλία της Σκοτίνας ολοκληρώνοντας τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Θα φύγουμε πιο πλούσιοι πνευματικά και σίγουρα αναθεωρώντας και επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους της ζωής μας.
     Εύχομαι στο μέτρο που ο καθένας θα το κάνει, αυτό να γίνει μια πραγματικότητα για όλους εσάς που συμμετείχατε απόψε. Και μαζί μ’ αυτή τη δροσιά του αέρα, να έχουμε μέσα μας τη ζωντανή πνοή του Αγίου Πνεύματος. Μόνο αυτή μπορεί να ολοκληρώνει και τον πόνο και τα βάσανα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας».
    
     Τη γιορτή λάμπρυνε η παρουσία της χορωδίας του Μητροπολιτικού ναού της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.** Τα ψάλματα κατανυκτικά και εντυπωσιακά. Η Αρτοκλασία τελέστηκε υπαίθρια σε ειδική εξέδρα, που ήταν ορατή από όλες τις πλευρές της λαοθάλασσας των προσκυνητών. Ήρθαν τα «μούρκια» (βράδιασε για καλά). Ωραίο το φαινόμενο. Το τροπάρι «Πλούσιοι επτώχευσαν» το ψέλνανε όλοι μαζί, χορός και λαός. Συνάμα τα βλέμματα των πιστών ήταν στυλωμένα στις «σουγλερές» βουνοκορφές της Σκοτίνας. Κουμάσια, Μαγγούρια, Στρογγλή, όπως κι άλλες, κορφές φάνταζαν να ‘ναι γατζωμένες στον ουρανό. «Φιγγάρ’ μέρα».
----------
* «Αυτού ακούετε», φράση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (17,5) που αναφέρεται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. «Έτι αυτού λαλούντος ιδού νεφέλη φωτεινή επεσκίασεν αυτούς, και ιδού φωνή εκ της νεφέλης λέγουσα: Ούτος εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα. Αυτού ακούετε» (Ενώ μιλούσε ακόμα, ένα φωτεινό σύννεφο τους σκέπασε, και μετά από το σύννεφο ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου, αυτόν να ακούτε» (μετάφραση Βιβλική εταιρία 1985).
** την επιμέλεια της χορωδίας είχε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Φωτίου.

ΕΙΚΟΝΕΣ

Οι προσκυνητές περιμένουν την Παναγία

Οι ψάλτες "μπήκαν" στα Κεκραγάρια. (Κεκραγάρια είναι τροπάρια 
που ψάλλονται στον Εσπερινό κάθε γιορτής. Ακολουθούντον ήχο που
 βροβλέπει το τυπικό. Λέγονται έτσι από τη φράση "Κύριε εκέκραξα". 
Οι ήχοι είναι οχτώ (οχτώηχος-οχταήχι) 

Ώρα λατρείας, κατάνυξης

Ο Επιτάφιος στο Γιαλό της Σκοτίνας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου