Τρίτη 23 Μαΐου 2023

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: Μανόλης Παπαγεωργίου

 

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΗΔΕΙΑ, ΗΤΑΝ ΓΑΜΟΣ

 


 

Πρόσφατα ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπιλιάγκας, μου δίνει τηλεφωνική συνέντευξη. Η συζήτηση αφορά την κηδεία του αείμνηστου Μανόλη Παπαγεωργίου (1917-1989), γνωστού μουσικού καλλιτέχνη. Ξακουστός στο κλαρίνο ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο.

 

 

Α. ΑΦΗΓΗΣΗ του παπά Γιώργη:

 


Όταν πέθανε ο Μανόλης (1989) ακούστηκαν πολλά (πολλές τουφεκιές). Μαζεύτηκαν όλοι οι κλαριτζήδες. Τα όργανα από την Θεσσαλία, Κατερίνη, Λιτόχωρο. Από το Λιτόχωρο ήταν και ο μπάρμπα Γιάννης ο Κάκαλος με τον τζαμπρά (λαούτο). Ήταν και η Νίτσα Τσίτρα. Ήταν καμιά εικοσαριά κλαρίνα. Κλαρίνα, τζαμπράδες, βιολιά, χαλούσε ο κόσμος. Ήμουνα παρών κι εγώ γιατί η Ευδοξία ήταν πρώτη μου ξαδέρφη. Θυμάμαι που μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι στην  Σκοτίνα.

 

            Η κηδεία έγινε στον Αγιώργη. Όλοι βγήκαν από το σπίτι. Διάβασε ο παπάς Τρισάγιο κι όλοι βγήκαν έξω. Τα κλαρίνα τραγουδούσαν μέχρι τον Αγιώρ΄. Χαλούσε ο κόσμος. Πολύς κόσμος. Μαζεύτηκε όλο το χωριό.  Ήταν θέαμα τέτοιοι που δεν ξανάγινε τέτοιο πράμα. Κατέβηκαν το δρόμο και τράβηξαν προς τα κάτω. Πέρασαν απ΄ τ΄ Κουλιού το δρόμο, Πλεξίδα, Παπαζιώγα. Παπάς ήταν ο παπά Γιάννης Σκρέτας. Τον θάψανε στον Άγιο Νικόλα. Τα κλαρίνα παίζανε μέχρι τον τάφο.  Ο κόσμος τραγουδούσε. Λέγανε τραγούδια πανηγυρικά, του Μανόλη.

----------

Β. ΕΥΔΟΞΙΑ: Το καλοκαίρι του 2005 επισκέπτομαι την Ευδοξία (1917-2005),

σύζυγο του Μανόλη. Ρωτάω: «Ευδοξία, ποιο ήταν το τέλος του Μανόλη»;

ΤΟΠΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ -«Αρρώστσι στα πνιμόνια. Να βγαίντζ απ' τουν Αγιώρ ώς Μπαναϊά φσιούντα, δε φούσκουναν; Τράβξι πουλλά. Είχι ντέχν', δεν ν' άφσι όμους. Ωσπού τέρμα. Χάθκι κι αυτός στα 72 χρόνια».

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ:  Αρρώστησε στα πνευμόνια. Υπέφερε πολλά ο άντρας μου. Δεν είναι εύκολο πράγμα να ανηφορίζεις παίζοντας κλαρίνο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέχρι την κορυφή της Παναγιάς φυσώντας το κλαρίνο. Δεν φούσκωναν τα πνευμόνια; Είχε, βέβαια, ωραία τέχνη. Παρόλες τις δυσκολίες δεν την εγκατέλειψε. Την διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε στα 72 χρόνια.

 

Γ. ΓΕΝΙΚΑ

 


 Το σπίτι του Παπαγεωργίου, από όπου ξεκίνησε το συγκεντρωμένο πλήθος της κηδείας.

 

 

 

 


 

Το αξιόλογο και πολυαγαπημένο αντρόγυνο:

Μανόλης και Ευδοξία
Δ. η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ: 

1. το σπίτι του Παπαγεωργίου

2. Κουλιός

3. Πληξίδας

4 Αγιώρς

5. Αϊ-Νικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου