Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΑ: Όλυμπος

Στις 4 τρέχοντος μηνός συναντώ τον Γιάννη Φαρμάκη, αντιπρόεδρο του

Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης "κι τα είπαμι στου γκαφινέ". Μου χαρίζει ένα ωραιότατο δώρο. Το ιστορικό ημερολόγιο του συλλόγου για το 2023. Είδα και διαπίστωσα ότι πρόκειται για έργο με σημασία ιστορική. Συνάμα αποτελεί αφορμή να αφιερώσω λίγες γραμμές (περίληψη-αποσπάσματα) για τον ξακουστό Όλυμπο.     

 

                                ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

                                                

Πρόεδρος: Κάκαλος Θεόδωρος

Αντιπρόεδρος: Φαρμάκης Ιωάννης

Γεν. Γραμματέας: Καναβούρα Ελένη

Ταμίας: Μασταγκά Ελένη

Έφορος Δημ. Σχέσεων: Μασταγκά Αικατερίνη

Μέλη: Κουλιάνος Γεώργιος, Μαλλίδης Νικόλαος


ΓΕΝΙΚΑ: «ΒΓΗΚΑ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ…»

«Κι έκραξε ο Δίας ο κεραυνόχαρος τους αθανάτους όλους

Να΄ ρθουν στου Ολύμπου του πολύκορφου την πιο ψηλή τη ράχη…»

αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα…»

 

Ιανουάριος: Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

 

 "Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι του Ενιπέα ποταμού, σε υψόμετρο 830 μέτρα…Η μορφή του Αγίου Διονυσίου προβάλλει μέσα από τον θεϊκό Όλυμπο ως Ήλιος λαμπρός".

 

 

 

Φεβρουάριος: Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

"Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο Όλυμπος έγινε από τα κύρια λημέρια των Κλεφτών και των Αρματολών, ορμητήριο γνωστών οπλαρχηγών, γεγονός που ανάγκασε τους Τούρκους ν΄ αναγνωρίσουν τ΄ αρματολίκια του το 1425 και το 1489. Στις κορυφές του ανέμισαν τα πρώτα επαναστατικά μπαϊράκια…Κατά τη γερμανική κατοχή ο Όλυμπος αποτέλεσε ένα από τα προπύργια της Εθνικής Αντίστασης, καθώς στις πλαγιές του αναπτύχθηκε ισχυρό αντάρτικο.

 

 

 

Μάρτιος: Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

 

"Στις κορυφές του Ολύμπου η φαντασία των Αρχαίων Ελλήνων τοποθέτησε την κατοικία των 12 Θεών της αρχαιότητας…Στο Πάνθεον (Μύτικα) στο θρόνο του Δία (Στεφάνι), όπου διέμενε ο Δίας, ο πατέρας Θεών και ανθρώπων…οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και προστάτιδες των γραμμάτων και τω τεχνών, κατοικούσαν στις κορυφές των Πιερίων ορέων…"

 

 

Ιούλιος: Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΑΛΟΥ


"Λιτοχωρίτης Χρήστος Κάκαλος (1882-1976). ..είναι ο πρώτος Έλληνας που πάτησε-κατάκτησε-το 1913 την κορυφή του Ολύμπου με τους Ελβετούς
Fred Boissonnas και Daniel Baud Bony…Κοινοί θνητοί…συνοδηπόρησαν μαζί του για να σκαρφαλώσουν μέχρι τον Μύτικα, στα 1918 μέτρα".

 
  

  


 

 

 

 

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου