Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΤΟΧΗ: Ιωάννης Νικολός


 

                            ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟ

                                       

     Ο Γιάννης Δήμος-Νικολός του Γεωργίου (στη Σκοτίνα τον ξέρουν με την επωνυμία «ι Γιάντζ τ’ Λιόλια τ’ Ντήμ’»)  μου δίνει συνέντευξη στις 8 Μαΐου του

 

2016. Όσα μου διηγείται είναι περασμένα σε ειδικό προσωπικό του τετράδιο. Τα έγραψε υπηρετώντας στην Χωροφυλακή την περίοδο 1954-79. Αναφερόμενος στην εμφάνιση των Γερμανών στις περιοχές του Κάτω Ολύμπου, τονίζει:

 

 

«Το 1941 το Πάσχα, 20 Απριλίου οι Γερμανοί έφτασαν στην Κάτω Σκοτίνα και από κει βγήκανε στην Άνω Σκοτίνα. Εμείς ήμασταν  στην επάνω Σκοτίνα. Είχαμε μαγαζί (μπακάλικο) στο υπόγειο.   

Οι Γερμανοί, ξαπλώσανε στην αυλή έξω από το μαγαζί. Ήταν   κουρασμένοι. Χτύπησαν την πόρτα, την ανοίξανε και μπήκαν μέσα. Η μαλτέζα γίδα με το κατσίκι βελάζανε, αλλά δεν τα πειράξανε. Επειδή ήταν κουρασμένοι πολύ, κοιμηθήκανε. Άλλοι ήλθανε επάνω στην πόρτα και φωνάζανε γερμανικά, θυμώσανε και χτυπούσαν την πόρτα με τον υποκόπανο του ντουφεκιού. Εμείς όλοι φοβισμένοι μέσα. Για μια στιγμή ανοίγω και κατεβαίνω κάτω, φωνάζω τα γίδια και πατούσα επάνω τους. Χωρίς να σκεφθώ ότι διέτρεχα κίνδυνο να τους πατώ,  πηγαίνω προς το μπαχτσέ, και κρύφτηκα σ' ένα φράχτη, ώσπου φύγανε προς το Νεζερό, Πούρλια, Παντελεήμονα. 

 

 

Εμείς κρυφτήκαμε στη Γούρνα Καλογριάς κοντά στα Μαγγούρια (βλ. φωτογραφία) πολλές οικογένειες. Ήταν και η οικογένεια του Αποστόλου Γερομιχαλού του Αθανασίου, η Ουρανία του Μάνου, η ξαδέρφη μου. Τα αεροπλάνα βούιζαν και σφυροκοπούσαν βομβαρδίζοντας το Κάστρο και τα γύρω βουνά. Πέσανε πολλά ζώα των Γερμανών. Τα παρατήσανε λόγω υπερκόπωσης.

 

Στο Κάστρο του Πλαταμώνα βρήκαν αντίσταση. Ήταν Εγγλέζοι (Νεοζηλανδοί). Ήταν η καθυστέρηση του πολέμου υπό των Άγγλων και
Ελλήνων πατριωτών. Εκεί έγινε μεγάλη μάχη. Πολλοί Γερμανοί πέσανε κάτω στο Πεντελεημονίτικο.
Αλλά οι Γερμανοί, εφόσον δεν ημπορούσαν να σπάσουν, σκέφτηκαν το πεζικό να τους κυκλώσει από την Άνω Σκοτίνα, όπως και εγένετο. Μεγάλη δύναμις επροχώρησε από την Άνω Σκοτίνα, παλιό Παντελεήμονα να κυκλώσουνε τους Άγγλους από τον Πλαταμώνα. Οι Άγγλοι φύγανε προς τα Τέμπη (*).

Ενθυμούμαι το έτος 1941 ήμουν 14-15 χρονών».

----------

*  Ήταν Απρίλης του ΄41  όταν υποχώρησαν οι Νεοζηλανδοί. «Τα βρετανικά στρατεύματα, μετά τη διάσπαση του αριστερού της γραμμής Αλιάκμονα στις 12 Απριλίου, πολεμούσαν με συνεχείς αναδιπλώσεις προς νότο, από δυσμάς προς την Καλαμπάκα και από ανατολάς, μέσω Κατερίνης, προς τα Τέμπη, όπου οι Νεοζηλανδοί έδωσαν μάχη» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΕ’, σελ. 447).

----------

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: α) Οι Γερμανοί μπήκαν στο Καλιαμπέικο σπίτι, στήσανε τα πολυβόλα στην αυλή 

 


και βάζανε εναντίον των χωρικών που κρύφτηκαν στις γύρω ράχες. (Πρίπουρας, Γκλιζμούρα, Κρυόνερο, Κουμάσια, Μαγγούρια κλπ). β) Ήμουνα 6 χρονών παιδί και μαζί με την ξαδέρφη μου Μαριγούλα Δάμπλια (τ΄ Πουτιού), κατεβαίναμε στο χαϊάτι και παίρναμε καραμέλες που οι Γερμανοί τις ρίξανε στο παχνί. γ) ένας Ιταλός έκλεψε το ρολόι του τοίχου, που οι Δαμπλαίοι το φέρανε από την Αμερική. (περισσότερα βλέπε παλιότερη ανάρτηση, 8,5,16). ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η φωτογραφία βγήκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50.






 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου