Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΣΩΠΑ: Ηλίας Σαούλιας (1936-2022)

 


        Ο Ιούλιος μήνας είναι μήνας τ΄ Αη-Λιά (*). Στις παραμονές τ΄ Αη-Λιά ο αγαπητός φίλος και συμπατριώτης Ηλίας Σαούλιας εγκαταλείπει τον μάταιο κόσμο (14.7.22). Η ψυχή του προτίμησε άλλο κόσμο, τους ουρανούς. Φτερούγισε για την αιωνιότητα.

 

ΚΟΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ: Ζήσαμε μαζί τα παιδικά μας χρόνια στην Άνω Σκοτίνα. Σπουδάσαμε μαζί στο Γυμνάσιο Κατερίνης στη δεκαετία του 1950. Ο Ηλίας, στη συνέχεια, προχώρησε στα "γράμματα" και υπηρέτησε επάξια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Παράλληλα συμμετείχε στα κοινά του χωριού, όπως και στην ενεργό συμμετοχή του στον σύλλογο  των απανταχού Σκοτινιωτών «Καλλίνικος».  

    Εύχομαι η μνήμη του να είναι αιωνία. Στην σύζυγο Άννα και παιδιά την «εξ ύψους» παρηγοριά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Ηλίας ορφάνεψε στα 5 του χρόνια. Ο πατέρας του Γιώργος Σαούλιας σκοτώθηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1941). Βλέπε φωτογραφικό υλικό.

---------- 

(*) γνωστή η παροιμία: "ήρθι ι Αη-Λιας, μάσι ξύλα στ΄φουλιά σ΄".

----------

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Οι γονείς του Ηλία Γιώργος Σαούλιας και Κατίνα (Κουνιώ) Παραμύθα. Ο Γεώργιος Σαούλιας, πριν την επιστράτευση, διατηρούσε στην Κατερίνη Εστιατόριο με συνέταιρο τον Αθ. Παπαγεωργίου. Το μαγαζί βρισκότανε απέναντι από το εστιατόριο του Μανόλη Οικονόμου, χώρος παλιάς Δημαρχίας. 

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ: Αδερφές του Γιώργου: Μαρία Γκιόλβα, Ουρανία Πινακά και Βασιλεία Τράντα.

Αδέρφια της Κατίνας: Αθανάσιος, Διονύσιος και  Αγγέλου Σκρέτα.



"ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ". Το αρχικό πρακτικό του 1981, όπου φαίνεται η σύσταση σε σώμα του συλλόγου απανταχού Σκοτινιωτών "Καλλίνικος". 

Συντάσσεται από τον γραμματέα Ηλία Σαούλια. Ο  γραφικός χαρακτήρας της Πράξης είναι δικός του. 

Οι Σκοτινιώτες συγκεντρώθηκαν στον "Αχιλλέα" (ζαχαροπλαστείο) Θεσσαλονίκης. Ήταν από τα πρωτα ξεκινήματα  της δράσης του "Καλλίνικου".

Το χώρο υπέδειξε ο Νίκος Τράντας (Μπατζιόλας). Αυτός εργάζονταν εκεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου