Σάββατο 9 Απριλίου 2022

ΤΕΧΝΗ-Ƌ ɴ Ƌ λ o Г ı О: Λυκούργος Πετρίδης (1923-2013)



Αφανής ψάλτης, μέγας στο αναλόγιο

 

ΣΚΕΨΕΙΣ

Α. Τον γνώρισα στα χρόνια που υπηρέτησα το αναλόγιο του αγίου Παύλου Καλαμαριάς (1992-2007). Ο Λυκούργος ήταν πρωτοψάλτης του ιερού ναού Μεταμόρφωσης Καλαμαριάς (1958-2001). Μας συγκέντρωνε (τους ψάλτες) και κάναμε τις πρόβες σε διάφορες εκδηλώσεις (ιδιαίτερα στην περίοδο του Τριωδίου). 

Β. Γεννημένος στα Ταούλα Κωνσταντινούπολης άκουσε μεγάλους δασκάλους του είδους. Το Πατριαρχείο του απονέμει ως οφφίκιο τον «Χρυσούν Σταυρόν».

Γ. Στις 28 Μαΐου του 2001 το εκκλησιαστικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης Καλαμαριάς τον τίμησε για τα 70 χρόνια λαμπρής του διακονίας στο αναλόγιο του ναού.

 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ προς τον ψάλτη: 1) πιστή τήρηση των τυπικών διατάξεων για την σωστή απόδοση της ψαλμωδίας, 2), οι ψάλτες να μην τραγουδούν στην εκκλησία, 3) διατήρηση του πατριαρχικού ύφους, 4) αναγκαίο το παράδειγμα και βιοτή, 5) ευλάβεια και πίστη στον Θεό.


Ε.
Διακρίνονταν για την ταπεινοφροσύνη και λογική. Σε σχετική μου ερώτηση για το θέμα της αποχώρησης από το αναλόγιο, πήρα την απάντηση: «παιδί μου, καλύτερα να σε ρωτάνε γιατί έφυγες, παρά να λένε γιατί μένεις».

----------

ΕΙΚΟΝΕΣ

 

Προκόπιος, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης 

και Καλαμαριάς (από 1975 μέχρι 2015). 

Είχε πλήρη εμπιστοσύνη στα προσόντα του πρωτοψάλτη, γι΄  αυτό  και του στάθηκε αρωγός σε κάθε ψαλτική εκδήλωση.

 

 

 

 

Μεταμόρφωση, καθεδρικός ναός  ι. Μητρόπολης Καλαμαριάς.

 

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 

προς τους χορωδούς της Βυζαντινής Μουσικής

 


 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου