Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

έθιμα: Παπαδούλες και «Χαμόγελο του Παιδιού»



          Στις 20 Οκτώβρη 2013 μονιασμένοι οι σύλλογοι της Σκοτίνας πραγματοποίησαν επίσημη εκδήλωση για τα κάστανα του χωριού. Οι σύλλογοι είναι: α) Σύνδεσμος εθελοντών νέων, φίλων Σκοτίνας (ίδρυση 2012), πρόεδρος Κώστας Γανωτής, β) Πνευματική κίνηση (ίδρυση 1980), πρόεδρος Άννα Χασιώτη, γ) Γονέων και κηδεμόνων , πρόεδρος Ελένη Πινακά. Για φέτος η γιορτή των κάστανων Σκοτίνας αφιερώθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Πρωτύτερα κυκλοφόρησε σχετική ανακοίνωση των συλλόγων, όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη και η «ώρα να βγάλουμε τον τόπο μας από την αφάνεια και να γνωρίσει ο κόσμος και τα δικά μας σπουδαία προϊόντα. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε τη ντόπια παραγωγή και να την υψώσουμε στη θέση που της αξίζει. Η  φύση μας δίνει απλόχερα έναν καρπό. Ας τον εκμεταλλευτούμε σωστά ώστε να γίνει ευλογία για το χωριό μας και κατ’ επέκταση για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Όλοι μαζί μπορούμε!!!!».
            Στη γιορτή, που έγινε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της οργάνωσης «το χαμόγελο του παιδιού», όπου ο κόσμος ανταποκρίθηκε με απλοχεριά. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι επίσημες αρχές του τόπου κι εκφωνήθηκαν «προσλαλιές». Μπαίνοντας το χορευτικό και η ορχήστρα στο πρόγραμμα, σημειώθηκε κάτι το αναπάντεχο. Αρκετοί σηκώθηκαν όρθιοι για να καμαρώσουν το χορό. Μερικοί -«τού ‘λιγι η ψυχή τους»- δεν άντεξαν. Βγάλανε κραυγή «άι σ…, ισείς μι γκρίσ’! Ξέχασάμι να γιλάμι!». Πήραν «παραμάζμα», χώνονται στο χορό. Οι πιο θερμόαιμοι «εμνήσθησαν ημερών αρχαίων» και πέταγαν στα κλαρίνα λεφτά.
            Αν δούμε τη χιουμοριστική πλευρά της υπόθεσης, πρέπει να παρατηρήσουμε το πλήθος των πανηγυριωτών που ρίχτηκαν με όρεξη στα καζάνια και ψησταριές, όπου βράζανε και ψήνανε τα κάστανα. Νόστιμα κάστανα. Τόσο τα βρασμένα όσο και τα ψημένα, οι λεγόμενες «παπαδούλες».
            Οι «παπαδούλες» συνοδεύτηκαν από πλούσια εδέσματα (γλυκά,πίτες και ποτά), που ετοίμασαν οι γυναίκες -«νοικοκυρές»- της Σκοτίνας.
----------
Σημείωση: Το «Ολύμπιο Βήμα» της 23.10.2013 σημειώνει ότι το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» (ΚΕΠΕ) Ανατολικού Ολύμπου σε συνεργασία με τους φορείς του Παλαιού Παντελεήμονα γιόρτασε την 4η Καστανογιορτή στις 20 τρέχοντος μηνός, δηλαδή την ίδια ημερομηνία και ώρα με αυτήν της Σκοτίνας. Για ευνοήτους λόγους οι τοπικές αρχές της περιοχής θα ήταν καλό να μεριμνούν, ώστε στο μέλλον να μη συμπίπτουν οι διάφορες εκδηλώσεις τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου