Α. ΑΠΑΓΩΓΗ.
1. κακή είδηση: Ο γιος του παπά Γιάννη Γιώργος Μπιλιάγκας υπηρετούσε στην περιοχή «Χάνι της Γραβιάς». Ήταν Απρίλης του 1947. Οι εφημερίδες έγραφαν: «στην περιοχή της Πιερίας, συγκεκριμένα στη Σκοτίνα του Κάτω Ολύμπου άντρες ανταρτών συνέλαβαν τον παπά του χωριού και τον οδήγησαν μαζί με άλλον πολίτη στα βουνά της Καλλιπεύκης" (Πατωμένη) για «καθάρισμα».
2. αποτέλεσμα απαγωγής: Γυναίκες από τη Σκοτίνα πάνε στον Παντελεήμονα να βοηθήσουν τα πράγματα. Γυναίκες από τον Παντελεήμονα παρακαλούν τους καπεταναίους να μην ενοχλήσουν τον παπά. Πράγματι ο καπετάνιος Γαλάνης Απόστολος στέλνει αγγελιοφόρο στην Καλλιπεύκη για να εισηγηθεί τη σωτηρία του παπά. Εντωμεταξύ, ταραγμένοι οι κάτοικοι της Σκοτίνας, εγκαταλείπουν το χωριό. Φεύγουν προς Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Κατερίνη, Λάρισσα κλπ.
Β. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ποια η κατηγορία εναντίον του παπά; Ότι ο παπάς
χορηγούσε βεβαιώσεις σε κατοίκους του χωριού να ψωνίζουν τρόφιμα από Λεπτοκαρυά
και Λιτόχωρο.
Γ. ΜΑΥΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Δυο αντάρτες οδηγούν τον παπά από την τοποθεσία «Πατωμένη» στη «Μοίρα» Σκοτίνας. Ο παπάς έντρομος «κοίταζε» πίσω. Ένας λέει στον παπά (στην τοποθεσία «Μοίρα»: «Μπορείς από δω να πας στην Κάτω Σκοτίνα;» Ύστερα από καταφατική απάντηση του παπά τον αφήνουν ελεύθερο. Ήταν μεσάνυχτα. Το χωριό άδειο. Παίρνει δρόμο για Λεπτοκαρυά. Έξω από το φυλάκιο ο παπάς φώναζε: Είμαι ο παπάς της Σκοτίνας, «αφήστε με να περάσω». Τα χέρια επάνω κι ο ουρανός άναψε από φωτοβολίδες του στρατού. Ο παπάς σώζεται. Ακολουθεί περίοδος προσφυγιάς.
----------
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1. πηγή, α) πρόσφατη συνέντευξη με παπά Γιώργη Μπιλιάγκα.
β) σημερινή (7.11.24) τηλεφωνική επικοινωνία με ζεύγος παπά Διονύση Κουκουσά του Βασιλείου και πρεσβυτέρα Γραμματούλα Μπιλιάγκα του παπά Γιάννη. Ο κόρη του παπά Γιάννη Μπιλιάγκα Γραμματούλα θυμάται: "Ήμαν εφτά χρονών κορίτσι. Ήρθαν οι αντάρτες στο σπίτι μας και είπαν στον πατάρα μου: "έλα μαζί μας να μας δείξεις το δρόμο...".
2. στη φωτογραφία ο παπά Γιάννης Μπιλιάγκας.
Εντυπωσιακές ιστορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφή